Etter 2,5 år med Digin har Bibliotek24 oppstått og kommet godt i gang. Det meste av det vi liker å kalle fase 1 av prosjekt Digin er nå løst eller i ferd med å løses.
Prosjekt Digin har hele tiden hatt som mål å “Samle, styrke og effektivisere bibliotekenes digitale innholdstjenester for å sikre likere tilgang og bedre vilkår.”
Prosjektplanen inneholder følgende mål.
Effektmål:
-Styrke bibliotekenes forbrukermakt
-Økt synliggjøring av digitale innholdstjenester for publikum
-Forenkle arbeidshverdagen i folkebibliotekene
-Mer digitalt innhold i bibliotekene
Resultatmål:
-Et likere digitalt tilbud til landets innbyggere
-Mer sømløse tjenester
-Faktabasert beslutningsgrunnlag (statistikk)
-Bedre ivaretagelsen av personvernet (GDPR)
-Modell for samdrift av digitale innholdstjenester
Gjennom felles forhandlinger og avtaler, samt innsyn i hverandres priser og statistikk, mener vi å ha nådd flere av disse målsetningene. Både “Styrke bibliotekenes forbrukermakt”, “Forenkle arbeidshverdagen i folkebibliotekene”, samt “mer digitalt innhold i bibliotekene” har vi kommet i mål med. “Økt synliggjøring av digitale innholdstjenester for publikum” er noe vi ikke alene kan løse, men er avhengig av at det også gjøres en markedsføring i bibliotekene.
Likevel har aktiviteter som lansering av Mediebanken, bidratt til økte muligheter for deling av markedsføringsmateriale. Her har prosjekt Digin dessuten også skapt mye markedsføringsmateriale som ligger tilgjengelig i Mediebanken. Det er nok uansett et mål som det må jobbes kontinuerlig med for å øke befolkningens bevissthet rundt hva bibliotek stiller tilgjengelig digitalt.
I motsetning til effektmål, hvor man lett skal kunne si “ja” eller “nei” på måloppnåelse, så er resultatmålene noe som kommer på sikt som følge av en aktivitet eller endring. Vi kan likevel si “ja” på “Et likere digitalt tilbud til landets innbyggere”, da vi kom i mål med lik tilgang til PressReader i alle folkebibliotek og offentlige videregående skoler. Den nasjonale avtalen muliggjordes mye takket være at de fleste fylkesbibliotekene stilte et garantibeløp til rådighet for å sikre lik tilgang til fri journalistikk. Bibliotek som ikke kjøpte tilgang, fikk PressReader som en prøveperiode ut 2023. Det vil ikke skje i 2024, så her er det knyttet mye spenning til veien videre.
Med like avtaler åpnes muligheten for “Mer sømløse tjenester”. En stor del av nøkkelen her er det nye “Bibliotekkortet”, hvor vi venter på den tekniske dokumentasjonen. Så fort vi har fått den oversendt, kan vi gå i gang med en anbudsprosess for å finne utviklere som kan få på plass en løsning for Single Sign-On, med utgangspunkt i Bibliotekkortet.
Siden Bibliotek24 nå benytter seg av BibStat for å samle og tilgjengeliggjøre statistikk fra digitale innholdstjenester, har bibliotekene fått et bedre faktabasert beslutningsgrunnlag. Ikke bare kan de se statistikk for eget bibliotek, de kan også se andre biblioteks statistikk. Dette gjør styringsverktøyet statistikken gir enda bedre, fremfor å kun se EGNE tall isolert.
I samråd med innkjøpsrådgivere valgte Bibliotek24 i år å be alle leverandører sende inn en egenerklæring på en rekke punkter som det er viktig for bibliotek å ha kontroll på. Her har leverandørene orientert om produktene og hvordan de forholder seg til elementer som GDPR, WCAG, Statistikk, Metadata og lignende.
Til slutt må vi vel sies å ha etablert en god modell for samdrift av digitale innholdstjenester. Med en dedikert gruppe som står i førstelinje mellom bibliotek og leverandører, samt lokale støtter i hvert enkelt fylkes om sikrer at alle bibliotek er påkoblet på en god måte.
Dette gjenstår av fase 1
Nå som vi har etablert et innkjøpssamarbeid gjennom ConsortiaManager, en verktøykasse for markedsføring gjennom Mediebanken, et statistikkverktøy gjennom BibStat, gjenstår det i all hovedsak kun to ting; etableringen av Single Sign-on og overgangen fra prosjekt til drift.
Single Sign On er som nevnt på vent til dokumentasjonen, en gang i løpet av sommeren, på det nye bibliotekkortet foreligger. Overgangen fra prosjektmidler til driftsmidler har også havnet litt på vent, da et par fylker ikke har levert på høringsfristen til etableringen av et interkommunalt selskap.
Prosjekt Digin sendte ut oppgaven til alle landets fylker i desember 2022, med frist ut mars (som for enkelte ble utsatt til april). Det gjenstår nå svar fra 2 fylker, forventet inn i løpet av sommeren. Denne forsinkelsen er uheldig da målet var å komme med likelydende vedtak på en felles samarbeidsavtale på Bibliotek24 IKS i fjerde kvartal. Selv om det uansett er en usikkerhet rundt muligheten til å komme til enighet på et felles interkommunalt selskap, er sjansen nå større for at Bibliotek24 må søke om og leve på driftsmidler gjennom prosjekt Digin også i 2024.
Fra 100% Digin til 20% Digin
Selv om det gjenstår noe, er nå fokuset i fase 1 av Digin primært rettet mot Bibliotek24. Det betyr at det vil komme flere nyhetssaker på Bibliotek24.no, fremfor på denne prosjektbloggen.
Det betyr også at vi tar en pause fra å publisere referater her, da møtene nå i all hovedsak handler om Bibliotek24.
Fra digitale innholdstjenester til også ebøker og lydbøker
Vi håper å komme tilbake med en fase 2 av Digin-prosjektet i 2024. Får vi startet opp en fase 2 vil aktiviteten igjen naturligvis øke på denne prosjektbloggen.
Digin-prosjektet har de siste 3 årene hatt god fremdrift og levert hele veien. Vi håper dette momentet kan være et godt utgangspunkt for å starte opp et forprosjekt i 2024, hvor fokuset er felles anskaffelse og drift av ebøker og lydbøker.